Jäsenhuone|Työhuone|Valmennushuone (JH)

PTL:n luistelijoita valittiin maajoukkueeseen ja Talent-ryhmään

16.5.2017

Suomen Taitoluisteluliitto nimeää aina keväällä seuraavan kauden maajoukkueen, nuorten maajoukkueen ja nuorten (9-13 -vuotiaiden) Talent-ryhmän.

Vera Stolt maajoukkueeseen

Porvoon Taitoluistelijoiden Vera Stolt valittiin 27.4. tiedotteen mukaan maajoukkueeseen. Tällä kaudella 14-vuotias luistelija on kuulunut nuorten maajoukkueeseen (alle 16-vuotiaille lahjakkaille luistelijoille tarkoitettu valmentautumisryhmä).


 Maajoukkueeseen vaaditaan tietyt tekniset vaikeustasot, ja Stolt on suorittanut ne harvinaisen nuorena.


 ”Vera tekee jo samoja hyppyhdistelmiä kuin maailman huipputason luistelijat. Hän on kuluneen kauden aikana kehittynyt paljon myös ohjelman tulkinnassa. Tulevalla kaudella keskitymme vaikeiden hyppyelementtien vakiinnuttamiseen ja osa-aluepisteiden nostamiseen maailmanluokan tasolle”, kertoo valmentaja Angelina Kälviläinen.

 

Maajoukkuepaikka tarkoittaa, että pääsee osallistumaan maajoukkueen leireihin ja saa sitä kautta monipuolista lisävalmennusta ja vertaistukea muilta maajoukkueluistelijoilta. Maajoukkueluistelijat ovat niitä luistelijoita, jotka liitto lähettää arvokilpailuihin edustamaan Suomea.


”Tulevan kauden aikana tärkeintä on kehittyä eteenpäin ja hankkia lisää kansainvälistä kokemusta. Maajoukkueluistelijana Veralla on tulevalla kaudella mahdollisuus päästä edustamaan Suomea esim. Nuorten Maailmanmestaruuskilpailuihin tai Junioreiden Grand Prix -kilpailuihin. Edustuspaikat arvokilpailuihin jaetaan aina meneillä olevan kauden kisasuoritusten perusteella”, Kälviläinen jatkaa.


Porvoon Taitoluistelijoilla ei ole koskaan ollut edustajaa maajoukkueessa, joten Vera Stoltin menestys on seuralle historiallista.


”Olemme seurana erittäin iloisia Veran puolesta. Hän harjoittelee ahkerasti ja vaatii itseltään jatkuvasti yhä enemmän ja enemmän, hän on maajoukkuepaikkansa ansainnut. Vera on PTL:n kasvatti ja hänen saavutuksensa kertoo siitä, että tekemämme pitkäjänteinen valmennustyö tuottaa tulosta ja vahvistaa sen, että teemme asioita oikein”, valmentaja toteaa.


Tällä kaudella PTL:n yksinluistelun valmennustiimiin kuuluivat Kälviläisen lisäksi luisteluvalmentajat Aleksei Saks ja Pauliina Cankar sekä tanssi- ja ilmaisuvalmentaja Ksenia Lavda. Kaikki valmentajat ovat mukana tasapuolisesti kaikkien noin 50 kilpailevan yksinluistelijan valmennuksessa.


 My Stolt ja Aada Lipiäinen Talent-ryhmään

Määrätietoiset nuoret luistelijat My Stolt (12 vuotta) ja Aada Lipiäinen (12 vuotta) valittiin 12.5. tiedotteen mukaan Taitoluisteluliiton Talent-ryhmään, joka on tarkoitettu 9-13-vuotiaille lahjakkaille luistelijoille.


 ”Valikoituminen Talent-ryhmään satojen luistelijoiden joukosta on merkki lahjakkuudesta”, kertoo valmentaja Angelina Kälviläinen.


 My oli Talent-ryhmässä jo viime kaudella ja pääsee siis nyt jatkamaan.

”My on luistelijana hyvin vahva ja taitava ohjelman tulkitsija. Hän on harjoituksissa onnistunut kolmoishypyissä ja tulevalla kaudella tavoitteena on näyttää kolmoishyppy kilpailuissa. My kilpailee tulevalla kaudella SM-Noviisit sarjassa”.


 Aada Lipiäinen on ollut Talent-ryhmässä jo kaksi vuotta ja paikka oli nyt katkolla, mutta hän lunasti paikan edelleen.


”Aada on kehittynyt valtavasti ja tällä kaudella kisaohjelmaan saatiin mukaan jo yksi kolmoishyppy, kolmois-salchow, minkä Aada esitti onnistuneesti Debytanttien kultafinaalissa tänä keväänä. Aadan valinta mukaan johtui vahvasta teknisestä osaamisesta ja tavoitteellisesta harjoitteluasenteesta. Aada kilpailee tulevalla kaudella SM-Noviisit sarjassa”, valmentaja kertoo.

Luistelijalle valinta on mahdollisuus lisävalmennukseen.

"Tuntuu hyvältä, että voin vielä jatkaa Talentissa, leireillä on ollut kivaa ja siellä oppii uusia asioita", Aada Lipiäinen kertoo.


Lisävalmennusta liiton valmentajilta

Porvoon Taitoluistelijoiden valmennuksen lisäksi liiton leirit 4-6 kertaa vuodessa Vierumäellä antavat mukaan valituille luistelijoille monipuolista valmennusta jäällä, mutta tärkeitä ovat myös mm. psyykkinen valmennus, fyysinen testaus, ravitsemusneuvonta, tanssi ja kehonhuolto sekä ilmaisutaito. 

”Teemme luistelijoiden kanssa kymmeniä tunteja työtä kuukaudessa täällä Porvoossa ja teemme tiivistä yhteistyötä liiton huippuvalmentajien kanssa, välillä omat valmentajat ovat myös mukana leireillä”, Kälviläinen kertoo.

"Taitoluistelu vaatii keholta paljon ja kansainvälinen kilpailu on myös henkistä kilpailua ja on erityisen tärkeää, että maajoukkuetoiminta panostaa myös siihen paljon", Kälviläinen kiittelee.

Luistelijat harjoittelevat Porvoon jäähallissa päivittäin vielä toukokuun ajan. Yksinluistelun kesäleirit järjestetään Järvenpäässä, yksi viikko heti kesäkuun alussa ja kaksi viikkoa heinäkuun loppupuolella. Media on tervetullut seuraamaan harjoituksia tai haastattelemaan luistelijoita ja valmentajia.