Jäsenhuone|Työhuone|Valmennushuone (JH)

Varusteet

Luistimet

Luistelijan tärkein varuste on hyvät taitoluistimet. Luistinten tulee olla mahdollisimman sopivan kokoiset. Ne eivät saa puristaa, mutta niissä ei myöskään saa olla liikaa kasvuvaraa. Luistimissa tulee olla jalkaa tukeva varsi. Harjoittelua edistää, jos luistinten terissä on urat ja piikit. Taitoluistelun tärkeitä peruselementtejä ovat terien monipuolinen käyttö. Myös hokkarit tai kaunoluistimet soveltuvat alkeisryhmien luistelukoululaisille taitoluistelun harrastamiseen kuhan ne ovat tukevat ja sopivan kokoiset.

Luistimen sitominen

Luistinten sitomista on hyvä harjoitella etukäteen kotona ennen kauden alkua. Jokaisen luistelijan on hyvä oppia sitomaan luistimensa itse. Aloita aina alhaalta ja huolehdi, että varpaasi pääsevät hieman liikkumaan. Jalkapöydän ja nilkan kohdalta nauhat sidotaan napakasti. Varren loppuosa sidotaan löysemmin. Varsi on sopivan kireä, kun etusormi mahtuu takaa varren ja jalan väliin. Nyöritykseen laitetaan ennen hakasia solmu löystymisen estämiseksi. Liian pitkiä luistinten nauhaa ei saa kierittää nilkan ympäri, vaan se pitää lyhentää sopivan mittaiseksi tai tehdä solmu ja kiinnittää sen lenkit hakasiin kiinni. Roikkuvat nauhat ovat vaaralliset.

Luistimien huolto

Luistimet on syytä teroittaa ennen käyttöön ottoa. Terät tulee tarkistaa ja teroittaa muutaman kerran kauden aikana. Luistimet on hyvä teroittaa liikkeessä, jossa on tarvittava osaaminen taitoluistinten teroitukseen.  okaisen harjoituskerran jälkeen luistimet on syytä kuivata huolellisesti. Teräsuojia ei saa jättää terien päälle, sillä muuten terät voivat ruostua. Terien päälle on hyvä olla kankaiset teräsuojat. Luistimien tulee antaa kuivua myös sisäpuolelta, että nahka luistimen sisäpuolella pysyy mahdollisimman hyväkuntoisena. Suljetussa kassissa säilyttäminen saattaa aiheuttaa luistinten homehtumista.

Lue lisää luistimien hankkimisesta, sitomisesta ja huollosta Lucky Skaten sivuilta.

Luistimien teroitus

Luistimien terät teroitetaan aivan eri tavalla kuin jääkiekkoluistimen terä. Suosittelemme seuraavia teroittajia:

  • Porvoon Luistinhuolto, Sundintie 10, Porvoo, ark. n klo 17 jälkeen ja viikonloppuisin sopimuksen mukaan. Kannattaa etukäteen tiedustella sopivasta ajankohdasta. Puh. 040 810 5652.
  • Erkki Asikainen, Myyrmäen jäähalli, ark. klo 17 jälkeen. Puh. (09) 533 274.
  • Esa Maunula, Kaupintie 10 (Skate Shop) Puh. 040 558 6323 tai (09) 479119. Toimii Skate Shopin tiloissa.
  • Skate Service Center, Jukka Jalonen teroituspalvelu, Rapparintie 6 (Ullastiina avoinna ark 9-17) Hki, Pakila. Puh. 050 558 9984.
  • Taitoluistimien teroitus ja huolto Mikko Karttunen, Minna Canthin katu 20 (Töölö), ma-pe klo 9-17. Puh. (09) 479 584.

Vaatetus

Jääharjoituksiin: Luisteltaessa on hyvä pukeutua lämpimästi. Vältä kuitenkin pukeutumista paksuihin ja tönkköihin vaatteisiin ( esim. toppahaalari), vaan pukeudu joustaviin ja rentoihin vaatteisiin. Älä kuitenkaan pue liikaa päälle, sillä liikkuessa jäällä tulee lämmin. Vaatteet eivät saa kiristää, vaan ne päällä pitää pystyä liikkumaan hyvin. Vaatteiden tulee olla tämän lisäksi urheilulliset. Hyviä luisteluvaatteita ovat esim. verkkarit, collegehousut, fleece ym. Jokaisella luistelukoululaisella tulee olla käsineet päällä jäällä. Sormikkaat ovat käsineistä parhaat.

Porvoon Taitoluistelijat suosittelee, että kaikista pienimmät luistelijat käyttäisivät kypärää jäällä turvallisuussyistä. Kypärä ei kuitenkaan ole pakollinenJoustavat ja lämpimät pukineet ovat luistellessasi tarpeen.

PTL:n seuravarusteita voi tilata Team Placesta

Luistimia ja muita varusteita voi ostaa ja myydä PTL:n Torin kautta.